dimecres, 11 d’abril del 2018

Gegants de paper


Des que l'hivern acabà, Bastian dorm amb les botes posades i un ull obert. A través de la tronera del cos de guàrdia, el cel comença a clarejar. El parloteig matinal de les aus l’acaba d’espavilar. Des del catre de campanya on remoleja, contempla la flama del llum d'oli serpentejant rítmicament des de fa uns segons. Alertat per aquest fet inopinat, es gira inquiet cap al got d'aigua sobre la taula i hi adverteix unes ones concèntriques bategant a intervals regulars. Ja venen!

Salta del llit, impel·lit per un secret ressort interior. S’embotona la guerrera, s'ajusta la barballera i agafa el clarí penjat darrera la porta. Corre a la torrassa que corona el congost. Un cop allà, recolzat en l'ampit del matacà, mig cos abocat al buit, la mà esquerra a manera de visera, aguaita el desert dels tàrtars, allà baix.

No hi veu res. No en sent res. El silenci sobtat dels ocells, una vibració molt lleu de l'aire humit i fresc de l'alba, el xiuxiueig d'una colobra entre els còdols, li produeixen un calfred que li eriça l'espinada. Porta dies esperant els bàrbars, arribats d'aquell remot lloc on viuen els monstres. Són aquí. Ho intueix. Ho sap.

Un levíssim tremolor subterrani? El tro apagat d'una tempesta llunyana? El ressò d'una allau alpina? No. Són els tambors de Zimnick. Al darrere, una comitiva de comediants, barons rampants, bards, declamadors, quincallers, lletraferits, vescomtes migpartits..., amb Ugaldo el ferotge al capdavant, està a punt de doblar els cingles de marbre que tanquen l'horitzó.

Ràpid. Cal avisar els veïns, els bojos baixets, els venerables ancians de barbes esporgades i pensions escanyolides, els homes grisos, els funcionaris de nas arrufat, les criades sense conte, les matrones de bellesa moderada, les visitadores, lolites i efebs, erudites i trapatroles, les tenebroses i els badocs... totes i tots queden convocats.

Durant uns pocs dies, l'aire de les places i salons de la ciutat sense colors s'omplirà de brunzits de fades, cants de sibil·les i rumors de llegendes antigues. Els mortals experimentaran llavors una metamorfosi fugissera que els permetrà entreveure dimensions vetllades i albirar mons somiats.

I, al cap, aquesta sort de processó d’animetes marxarà, però deixarà rere seua una reguera de títols necessaris, sí, absolutament necessaris, perquè, si volem veure més lluny, si volem arribar més alt, haurem de enfilar-nos a muscles de gegants, de gegants de paper, en aquest cas.