dissabte, 4 de març del 2023

Circuit de cerca o anticipació

 

Atenció, lector! O lectora! Aquest escrit està ple de tòpics, fòbies i prejudicis de gènere, de classe i d’orientació política. Encara estàs a temps! Abandona!

Sabeu d’aquelles dones que viuen autèntics deliris davant l’expectativa de les properes rebaixes que els permetran adquirir eixe desmanegat de seda hipercaríssim i intensament cobejat? O del xiquet que compta, neguitós, els dies que queden per al seu pròxim aniversari, comunió, santaclaus o reismags i la consegüent allau de regals? De la fadrina que acudeix amorosa i amb un ai al cor al departament d’arribades de l’aeroport per rebre el seu estimat que retorna d’una estada d’uns mesos a l’estranger? Del golafre que segrega a dojo sucs gàstrics abans d’enfrontar el menú degustació d’una estrela Michelín? De la família o grup d’amics –no tots- que projecten, preparen, organitzen amb deler el reiteradament aplaçat viatge a la destinació dels seus somnis? Dels aficionats que sospiren sis dies a la setmana pel partit del diumenge i bramen col·lectivament durant huitanta-nou minuts amb l’esperança de la victòria dels seus colors? Doncs, més o menys així ens sentim els lletraferits davant l’expectativa d’un nou llibre, de la nostra autora preferida o d’un autèntic desconegut, tant se val. D’això els neurocientífics diuen circuit de cerca o d’anticipació, en què el plaer orbita al voltant del desig més que no pas de la satisfacció.

Però passa sovint que el vestit no sol abillar-nos com a la model de la revista i ens revela rodoneses inopinades; la majoria dels joguets solen quedar arrumbats al cap d’uns pocs dies, sobretot si són made in China; el nuvi continua amb els seus defectes o n’ha adquirit de nous; la digestió se’ns fa insofrible o eixim amb més fam que hem entrat; el viatge sol estar plagat de petits o grans inconvenients i incomoditats; i sovint el nostre equip acaba perdent, més encara si ets d’una ciutat de províncies. I aleshores, el circuit torna a reiniciar-se. “Macho el Hércules!”, que diuen.

Tanmateix el llibre no falla. Sempre hi trobes un refugi confortable, un espai al resguard del mal temps, de les mirades crítiques, de les injustícies vàries. Pots identificar-te amb la protagonista o amb l’antagonista, recrear-te en el primer vers o en el següent, afermar les teues conviccions o diluir-les, concordar-te o enrabiar-te amb l’autor o autora. L’emoció inicial es pot veure moderadament satisfeta, resignadament frustrada o inesperadament ultrapassada, que de tot podem experimentar. En tot cas, reflexionant sobre la cerca de plaer - recordeu: expectatives, sorpresa i desig- com a motor essencial de la conducta humana, el llibre se’ns revela com l’objecte ideal per a tancar el circuit de cerca o anticipació. És d’una eficàcia sobradament contrastada, és relativament barat, no té efectes secundaris, encara que, això sí, pot segregar al teu cervell glutamats, endorfines, dopamines i acabar convertint-se en una sòlida i definitiva addicció.

Benvingudes i benvinguts , llibreaddictes, a les X Jornades Municipals d’Animació a la Lectura.